Меню

Гірчиця

Корисні властивості гірчиці обумовлені тим, що в насінні міститься до 35% жирної олії, а також до 1% ефірної аллилової олії. Вирощують гірчицю білу та сизу з метою отримання з насіння гірчичного масла, яке застосовується в кондитерській, парфумерній, консервній сферах промисловості, хлібопеченні, а також ефірної олії, яка використовується в медицині у вигляді гірчичного спирту (відволікаючого та дратівного засобу). Гірчиця популярна в косметології як засіб для виготовлення масок для кращого росту волосся, їх можна приготувати і в домашніх умовах. Також в косметології застосовують антицелюлітні обгортання з гірчицею для схуднення. З макух рослин виготовляють гірчичний порошок, який є основою гірчичників і сухої столової гірчиці. Існують різні види гірчиці як приправи: діжонська (французька), гірчиця з медом, фруктова, зелена, донська (на розсолі), тощо. У більшості народів зерна гірчиці - це не тільки спосіб отримати пекучий соус, а й потужне лікарський засіб, який володіє величезною масою корисних властивостей. Його застосовують як протикашльовий засіб, який поряд з цим ще упорядковує травлення і покращує апетит. Самі гірчичні зерна містять багато білка, ненасичених жирних кислот і ефірного масла, а також калій, магній, залізо, кальцій та інші необхідні організму мікроелементи. Гірчиця також є прямим постачальником вітамінів B, D, A. Її жировий компонент представляють такі кислоти, як: лінолева, арахісова, ерукова і олеїнова. Корисні властивості гірчиці ще й у тому, що вона покращує слиновиділення, активно допомагає розщеплювати жири і перетравлювати білкову їжу.