Меню

Гречка

Цілющі властивості гречаної каші

Гречана крупа по праву вважається однією з найбільш корисних круп, які мають лікувальні властивості. Гречка містить необхідні для людського організму поживні речовини: білки , вуглеводи , цінні амінокислоти, органічні кислоти, вітаміни В1, В2, Р, РР, кальцій, фосфор і мікроелементи (йод, мідь, цинк, бор). Білки гречки добре розчиняються і засвоюються. Лимонна і яблучна кислота у складі гречки прискорюють засвоювання їжі, що особливо важливо при захворюваннях травної системи. Введення каш в харчування дітей грудного віку рекомендується починати з гречаної каші також завдяки її хорошої засвоюваності. Комплекс з міді та заліза у складі гречки бере участь у процесах кровотворення і утворення гемоглобіну. Фосфор і калій у її складі поліпшують здоров’я кісток і зубів. Вітаміни групи В зміцнюють нервову систему. Гречка сприяє очищенню печінки від токсинів, допомагає знизити рівень холестерину. Гречана крупа є основою популярної дієти для схуднення. У гречці менше вуглеводів, ніж в інших крупах. Гречка відноситься до складних вуглеводів і засвоюється організмом поступово, надовго забезпечуючи людину почуттям ситості. Крім того, вона багата клітковиною, яка сприяє очищенню кишечника. Гречана крупа — рекомендований продукт для людей з цукровим діабетом, оскільки після її вживання цукор в крові підвищується помірно. Завдяки вмісту міді гречана крупа допомагає боротися з ламкістю нігтів. Людям з такою проблемою можна 1-2 дня посидіти на гречаній дієті: розділити 0,5 кг вареної гречки на 5-6 прийомів на день. Гречка є однією з головних медоносних культур. Гречаний мед рекомендують людям з гіпертонією, при авітамінозі, хронічних гастритах, підвищеній кислотності шлунка. Цей сорт меду сприяє очищенню крові від радіоактивних елементів.

Гречана крупа - ідеальний продукт з точки зору співвідношення білків, жирів і вуглеводів.